Uppteckning nummer LMV-M270b

Titel: "Rockstugor" på 1870- ö 80-talen

Meddelare: Jonas Olof Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

På 1870- och 80-talet hade de "rockstugor" i alla byar. Strax på 20 dedagen började linspinningen. Byns alla flickor tog sina spinnrockar och lin och gick ilag i en och samma gård. Man började omkr. kl. 1 på dagen och höll på till framåt kl. 7 då "gvilaran" (vilande) kom. "Gvilaren" var byns ogifta karlar, som nu hade gjort ifrån sig sitt utegöra och var fria för dagen. Då flickorna hörde pojkarna komma, skyndade sig sätta undan rockarna, för om någon satt och spann, fick hon sitt rocksnöre antingen avskuret eller också slog pojkarna en eller flera knutar på det. Nu blev det att göra lekar eller dansa och därmed kunde man hålla på tills det var bra sent. Man samlades i en och samma gård alla kvällar i veckan, och nästa vecka flyttade man till nästa gård. I den gård, där man höll till, brukade de bjuda på kaffe och skorpor. Småbröd brukades inte i vardagslag på den tiden. Linspinningen skulle vara undanstökad till vårfrudagen och det var en farlig skam, om man blev efter de andra.